Solvarme – Styring

Zilmet SolerPlus 35L
Zilmet SolerPlus 35L

Med til anlægget var de nødvendige fittings til at samle en solvarmestation. Men trykekspansionsbeholderen var kun på 5l. Det er for lidt hvis man får strømsvigt i solskin. Så fordamper væsken i panelerne, trykket stiger og blæser ud af overtryksventilen. Se f.eks denne artikel fra ingeniøren. Nu har jeg godt nok fået erstattet luftledningerne med et kabel i jorden men vi har haft en del strømafbrydelser herude. Når der sker så går strømmen til det lokale vandværks pumper også (Klejtrup Vandværk) og jeg har således fået testet brandslukningen på stokeren nogle gange.

Der er 22 liter i panelerne og et par liter i rørene så 25l var nok lige til øllet. Derfor tog jeg en 35liters for en sikkerheds skyld (Zilmet SolarPlus 35 fra Varmt vand fra solen). Den kan stå på gulvet og er blot forbundet med en flexslange.

Men solvarme er reelt simpelt. Pump væsken op igennem solfangeren så væsken varmes op. Dernæst ned igennem akkumulerings tanken så det kan afgive varmen igen. For at frostsikre væsken bruger man i Danmark normalt at blande glycol i.  Jeg har blandet med ~40% glycol og dermed frostsikret til -20 grader.

Udover ekspansionstanken består solvarmestationen af:

 • En Grundfos UPS 25-40 pumpe ( Der var endda afspærrings haner med således at pumpen kan skiftes uden at tage væsken af. Den overvejede jeg også at skifte til en Grundfps Alpha2. Men jeg har planer om at laver en regulering af den for at prøve at køre “matched flow” istedet for den simple on/off styring.
 • Forgrening med trykmåler, 10bar sikkerhedsventil og påfyldnings/aftapningshane
 • Flowregulering/flowmåler (den med ruden) – jeg har den helt åben, men man om nødvendigt begrænse flowet, men med pumpen på et ser det umiddelbart fornuftigt ud.
 • Kontraventil, til at forhindre selvcirkulation.
 • Snavsfilter.
Pumpe og fittings
Solvarmestation, pumpe og fittings

Køber man en solvarmestation idag kommer den typisk med en støbt isoleringsskal. Det var der ikke med til mit anlæg. Derfor blev den nemme løsning at tilpasse en flamingo kasse. Der er også et låg til så der er ~20 mm isolering omkring.

Jeg havde så købt en billig boremaskine pumpe til at pumpe væsken op i anlægget. Den virkede bare ikke …. Så var det ind og rode i gemmerne og frem kom en 12V pumpe beregnet til vand i en campingvogn eller lign. Den er ikke beregnet til kontinuert drift men den klarede det. På billedet  af solvarmestationen er der kun hældt væske på med den lille pumpe. Den kunne knapt få trykket op på 1 bar.

Fyldepumpe - 12V campingsvognsvandpumpe
Fyldepumpe - 12V campingsvogns-vand-pumpe

Så til sidst øgede jeg trykket til 3 bar med haveslangen og vandværks tryk.

Solvarme og fremløbs styring
Solvarme og fremløbs styring

Den medfølgende styring hedder Termomat 5 og er en relativt simpel differenstyring. Den har 3 temperatur sensorer (Pt100) og en relæ udgang for pumpen. Desuden tre 7-Segment displays der kan vise temperaaturen fra de 3 temperatur sensorer.

Som diagrammet på fronten viser skal der en føler i top og bund af tanken samt en i toppen af solfangerne.

Når temperaturforskellen er større en grænse (5 grader) starter pumpen og den slukker igen når den er under en anden grænse (3 grader). Dertil er der en overhednings-sikring så den stopper pumpen hvis toppen af tanken bliver for varm (sat til 98 C).

Alle 3 temperaturer kan justeres med omskiftere på printet.

På det midlertidige panel er øverst til højre den elektroniske reguleringsenhed der styrer fremløbstemperaturen (del at Automix CTR der også indeholder, temperatur føler og shunt motor).

Under termomaten en afbryder og hastighedsregulering for termovar’en. Forventer ikke at den skal køre på fuld kraft når først jeg tænder op i stokeren. På trin 1 bruger den hele 45W. Og så mangler jeg lige at få kortet kablet op der forbinder temperatur reguleringen -men mangler lige værktøjet til at  samlet RJ11 konnektorer.

Termomat 5, åben
Termomat 5, åben

2 tanker om “Solvarme – Styring”

 1. Ja, solvarmen har virkeligt bidraget godt. Det har været en fornøjelse med gulvvarmen i badeværelset. Det opdager man virkeligt når der så kommer et par gråvejsdage og gulvet bliver koldt igen (UFFF). Hvor meget vi har sparet på strømmen til elpatronen er mere usikkert. Problemet er at vi typisk går i bad om morgenen og der har vi i nattens løb tømt næsten alt varmen ned i gulvet. Så jeg skal have lavet om i styringen af VVB’en så hvis der ikke er varme i tanken at den på hverdage ikke behøver at varme op igen før sidste på eftermiddagen.

  Men øverst til højre er et link til temperaturer for det sidste døgn : http://mariendalvej.dk/?page_id=579 De er hentet retur fra Pachube. Der kan også generers grafer over længere tid http://www.pachube.com/feeds/19059 Der er længere history på end på de grafer jeg har trukket ind her

 2. Hej

  Jeg har med stor spænding læst dine indlæg om din solvarme installation – da jeg går og planlægger noget af det samme setup hos os.

  Dvs ca 8m2 solfangere, 500 l akkumulleringstank, og supplerende varmekilde (oliefyr)

  Så derfor er jeg naturligvis spændt på at høre hvordan dine første erfaringer er – især nu hvor vi er gået ind i forårsmånederne, og der har været et par rigtigt gode soluger – nogle der er knapt så solrige.

  F.eks. er akkumulleringstanken stor nok, har solvarmen givet et tilskud til varmen her i overgangen mellem vinter og forår – og generelt er I tilfredse med med solvarmen?

  Håber at du har tid til at lave en opdatering 🙂

  mvh

  Anders

  Egå

Der er lukket for kommentarer.