XTZ, McCoi kædesmører

Som jeg har skrevet mange gange – mc livet er for kort til at spilde tid og kræfter på at smøre kæden manuelt…

Et kort resume. Min lille aprilia har kilremstræk der sidder godt i læ for naturens luner. Den holder uden service op mod 20000km, så da jeg fik XT’en var det med kæde jo et træls beskidt arbejde.

Så på Xt’en kom hurtigt ret hurtigt en McCoi (05/2004) og dem har jeg kørt mere end 47000km med.
Se:
McCoi hjemmeside
Galleri: McCoi på XT

Men McCoi en jo ret dyr (godt 1000kr) så jeg prøvede til en start med en Loobman på XTZ’en. Men påføreren sad for udsat og jeg lavede så et setup med en kanyle ved fortandjulet istedet for bagtandhjulet.
Se:
Loobman hjemmside/

Blog post om Loobman

Galleri: Loobman på XTZ

 

Det fungerede ok, men alligevel havde jeg en tendens til enten at få smurt for meget eller for lidt. For meget sviner omgivelserne og for lidt er ikke godt for levetiden på kæden.

Så der skulle en McCoi på for at få det automatiseret.

2004 McCoi

– Smøring for hver x meter – valgt på 16trins omskifter

– Regnsensor – ved regn øges smørringen (ca en fordobling)

11/2007 McCoi 2.6 STK-T-07

Den har desuden

– Hastighedskompensering. Ved “høj” hastighed øges smøringen (12,5% ved 100km/h 25% ved 130km/t osv).

– Regn mode udvidet så der udover at smøres oftere også pumpes mere olie ud.

– Efter mindst 5km regnvejr ekstra smøring for at genopbygge oliefilmen på kæden.

– Manuel cross mode. Her smøres med 8 gange mere olie end i normal mode.

– Integreret styring af kontrolleds. Regn/cross mode og når der smøres.

– “Teach mode” for justering af hjulomkreds – tidligere hardcoded i programmet.

Ja fuldstændigt overkill for at smøre en kæde, men når først hardwaren er der kan man jo nemt gå over gevind i softwaren. Koden er også tilgængelig så det er bare at hærge løs hvis man vil havde den til noget andet …

Det var helt tilbage i marts at jeg fik købt byggesættet, og ret hurtigt efter at jeg fik det loddet sammen. Men først her i starten af juni at jeg fik taget mig sammen til at montere det.

Men det vigtigste – smøringen via fortandhjulet virkede fint med loobman’en så det skulle bevares. Dernæst var det med at finde plads til pumpe, tank og luftfilter således at det ikke ville kunne stå olie i slangen efter pumpen. Med Loobman’en havde jeg en vandlås som jeg ofte fik tømt ud på tandhjulet når jeg parkerede på sidestøttefoden. Og dermed dryp på jorden …

Løsningen blev pumpen på ydersiden af batteriet.

k]

Ved at flytte lidt på relæer og sikringer kunne jeg få plads til tanken lidt længere bagude, og luftfilteret førte jeg op ved siden af spændingsregulatoren.

Cockpittet havde jeg tidligere forberedt med en omskifter til cross mode, og ny skulle der så lige et par extra lysdidoder. Ved at dreje knapperne fik jeg plads til dem alle.

Reed kontakten har jeg jo erfaringen med skal sikres grundigt mod fugt. Så ledningen til den blev loddet og betrukket med krympeflex med lim – ligesom det har virket fint på XT’en. Men imens jeg rodede med monteringen af den blev jeg for hårdhændet og fik den ødelagt.. Så var gode dyr rådne for jeg skulle jo gerne se at blive færdig og der er ikke mange elektronik forretninger i nærheden – og jeg kender ihvertfald ingen med søndagsåbent. Heldgigvis komme jeg i tanke om reedrelæet fra den sigma cykelcomputer jeg bruger med flowmåleren… Så 1/2 time efter var det også på plads.

Printet fik jeg plads til på indersiden af tanken bag venstre frontkåbe. Den sidder med selvklæbende velcro og ledningerne med strips så selvom velcroens lim skulle slippe løber den ingen steder. Det er dog ikke så optimalt et sted da det ikke er til at komme til den – f.eks for at justere på smøringen.

Mandag nåede jeg lige en hurtig tur og kontrollerede at det også virkede efter hensigten efter montering og ny har jeg så også kommet på tværs af landet og det ser stadig rigtigt ud…

På todo sedlen står så blot at designe og implementere min egen boardcomputer der lige samler det mest nødvendige i en enhed. Der skal selvølgelig være kædesmører, flowmåler og styre varmehåndtagenee – forruden at måle temperaturen på vand olie, og selvfølglig også en olieniveauskontrol. Det hele bygges i det originale instrumenthus så dets funktioner skal også erstattes (speedometer, omdrejningstæller og advarselslamper)