XTZ, Kørelys

Min Super Ténéré er en 1993’er der oprindelige er solgt til Italien. Ikke at der er store forskelle på modellerne iforhold til hvilke lande de var bestemt for, men der er en håndfuld varianter af lyset.

 • I nogen lander er der kun positionslys i den ene forlygte andre i begge. 
 • I nogle lande er der nærlys i den ene side og fjernlys i den anden – i andre er begge med nær- og fjernlys
 • I nogle lander er den med H4 pærer (std bil halogenpærer – P43T) mens den i andre er med alm glødepærer med bilux fatning (P45T), bajonet (BA20d) eller en kombination med H1 og H1.
 • Alle baglygter er btw med to 5W/21W i BAY15D fatninger

Standard er billedet nederst til højre. Den har positionslys og nærlys i venstre lampe (H4) og fjernlys i højre (H1).

Min er en italiener med positionslys i begge lamper (BA9s) og 35/35W glødepærer med bajonetfatning (BA20d). Ulempen er at de alm glædepærer ikke giver ret meget lys.

Man kan dog få halogen lamper til samme fatning. F.eks nogle Bosch 35/35W eller her en oem 35/35W fra en dansk postordrebutik. Men f.eks Ex-Technik kalder dem for semihalogen så jeg de er måske ikke på højde med rigtige halogener mhs lysudbytte mens skulle være væsenligt bedre end alm glødepærer – og de har dem i 45/40W og lidt extra effekt i forhold til 35/35W giver jo nok også lidt mere lys. Dem skal jeg nok også have prøvet på et tidspunkt.

Så jeg har længe snakket om at forsøge at få mere lys, men også at øge synligheden om dagen ved en anderledes lygteføring.

Samtidig her super ténéré’en jo et design luftindtag i siderne af frontkåben. Så da Biltema havde nogle led lamper på 35mm med 18 dioder besluttede jeg at nu skulle der være – men så var de udsolgt eller udgået 🙁

Til gengæld havde Bilka noge meget kraftige 50mm med 3x1Watt led’s… Hmm sådan nogle måtte da kunne mosles ind. De har en spredning på 15 grader så de nok mest velegnet som kørelys da jeg forbenter at det er for stor spredning til at oplyse noget vej af betydning.

 

 

 De er bare ikke nemme at gøre fast. I de fleste lamper clipser man dem fast ved frontglasset. Altertivt er en fjederklemme omkring halen ved fatningen. Ingen af delen var ligesom muligt. Så de er limet i med silikone … 7-9-13 håber det holder…

Hvordan lyser de så – ja jeg synes de er ganske kraftige. Ikke xenon ondt i hovet kraftige, men de giver da et ændret lysbillede. Ved lav fart kan jeg også få glæde af at de oplyset godt og bredt umiddelbart foran  motorcyklen – altså området nærere end det der er oplyst af nærlyset .

Først et billede af kørelys sammen med positionslyset.
[Siden billedet har jeg skiftet glødepærene til led’s – så er pos. lyset lige så hvidt som ekstralygterne]
 

Og her et sammen med nærlyset:

Og det tredie sammen med fjernslyset – Dette er taget 15-20meter væk for ikke at overstyre kameraet helt:

Jeg følger op med nogle billeder i dagslys. 

Btw ja jeg ved at der på et motorkøretøj kun må være godkendte lygter. Det er disse LED’s ikke. Så de er ulovlige at have monteret. Ja det er ikke et spørgmål om de er tændt eller ej, men standard bødetaksten for en ikke godkendt lygte er vist 500kr.  

Update 2008.03.31. Og det blev dag – her er et billede sammen med nærlys.

Ole M på usenet news:dk.fritid.motorcykel:
> For pokker da... tænk hvis du kom til at blænde
> nogle bilister.

Nu ved jeg ikke lige hvordan ovenstående er ment og hvor meget ironi eller sarkasme der er puttet i ..

Kører jeg landevej i bilen begynder modkørende ofte at blinke af mig på mere end 500meters afstand. Mit lys kan umuligt blænde på den afstand men åbenbart er der lys nok til at de finder det generende – og jeg blænder da også ned øjeblikkeligt når en modkørende blinker til mig.

På XTZ’en med bilux lygterne er det ligefør jeg slet ikke behøver at blænde ned. Jeg gør det da normalt men det sker jo nogen gange at jeg ikke lige er opmærksom på at nefa’erne er på  fjernlys (Der er så ringe lys at jeg ofte forsøger at blænde op selvom jeg har fjernlyset tændt). Men når jeg glemmer fjernlyset har jeg ikke været ude for at nogen har blinker af mig på mere end 100meters afstand – konklusion. Der er ikke ret meget lys – heller ikke i fjernlyset.

I dagtimerne tror jeg ikke på at LED’s kan genere nogen – medmindre de sidder lige foran og stirrer direkte i dem. Så jeg regner med at køre med dem som kørelys sammen med positionslys. Det giver et lidt afvigende lysbillede som jeg håber er mere synligt end de originale lygter. I Lygtetændingstiden skal der selvfølgelig føres nærlys og blændes ned for ekstralygter som tågelygter eller fjernlys ved møde med modkørende.

Hvis jeg var ligeglad med om jeg blændede nogen monterede jeg da bare 2x50W xenon istedet for de almindelige pærer – men det kan mig bekendt ikke gøres lovligt på en motorcykel i Danmark. http://www.hid50.com/

Hella har nogle små 35w xenon kørelys og tågelygter som også næsten ville kunne mosles i
kåben http://www.rallylights.com/hella/Micro_DE.asp

Mine LED’s er selvfølgelig heller ikke lovlige – men som extralygter kan de jo slukkes… Det vil knibe hvis jeg erstattede de lovpligtige lygter med alternativer.

Btw har jeg også gode erfaringer med en at køre med en frankofil gul H4 pære på XT600Z’en – Det giver også et afvigende lysbillede og derved lidt ekstra opmærksomhed. Den er dog brændt ud efter 50000km og pt sidder der en alm hvid – Den skifter jeg nok igen til en gul eller finder på noget andet …

 

2008.09.23 UPDATE

XTZ’en har nu fået de omtalte oem halogen pærer med bajonetfatning. De er bedre end glødepærerne men ikke noget revolutionerende. Så til vinter ombygger til H4 pærer – lamperne er købt. Og så er det bare at beslutte om det skal være med xenon eller ej … Når BMW kan sælge mc’er med xenon uden niveau regulering skulle det vel også kunne tillades på ældre mc’er …

 

3 tanker om “XTZ, Kørelys”

 1. Så er det dårlig fomuleret af mig

  Jeg har købt en forlygte med 2 H4 pærer hvortil det er nemt at købe et xenon kit – jeg har ikke købt det endnu. Dels fordi det er ulovligt at køre med (og politiet har lovet razziaer) og dels fordi de halogener jeg har i med BA20D faktisk lyser rimeligt godt…

  Så først – Er du sikker på at der er halogener du har i hondaen ? Sammenlign evt med billedeet fra dinmc.dk http://dinmc.dk/catalog/advanced_search_result.php?search_in_description=1&inc_subcat=1&keywords=ba20d Er dine pærer runde som en gammeldags 60W huspære er det ikke halogener

  Dernæst så falder lysudbyttet med alderen på pæren. Og der er typisk langt under halvdelen tilbage når de sprænger. Så til en start prøv med et par nye halogener og se om det er til at leve med … Er der ikke lys nok så overvej et par ekstra projektører med enten 90W halogen eller xenon…. Og det kan endda gøres lovligt ….

 2. Hej
  Jeg har samme problem med dårlig lys på min Honda xrv fra 1991. Der sidder to stk BA20D Halogen, de lyser bare ikke sk… godt…!!!

  Du skriver at du havde købt noget Xenon lys hvordan har du fået den bygget om til H4.
  eller kan man købe Xenon lys som passe i BA20D fatning…?

  Hilsen Hasse Tlf 23 21 64 98

 3. det ser fint ud , jeg har selv smit et sæt ekstra lygter på min Transalp .
  og da jeg var til syn blev de ikke påtalt så mund ikke det går 🙂

Der er lukket for kommentarer.